Ο θυμός, αν και συγκαταλέγεται στα βασικά συναισθήματα, είναι σίγουρα το περισσότερο παρεξηγημένο. Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι έντονες εκδηλώσεις θυμού συχνά αντιμετωπίζονται ως κάτι το μη φυσιολογικό ενώ τα άτομα που δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό τους συχνά επικρίνονται, στιγματίζονται έως και περιθωριοποιούνται.
Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως η βίωση του συναισθήματος του θυμού είναι κάτι το φυσιολογικό και υγιές! Σε καταστάσεις όπου τα άτομα μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, η βίωση και η εκδήλωση του θυμού μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες καθώς μπορούν να κινητοποιήσουν το άτομο να αναλάβει δράση και να το οδηγήσουν με τον τρόπο αυτό σε σημαντικές αλλαγές.
Οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν το αίσθημα του θυμού είναι πολυάριθμοι. Επιπλέον, ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με πληθώρα διαφορετικών αντιδράσεων όπως φωνές, επιθετική συμπεριφορά ή απόσυρση. Καθώς η βίωση του συναισθήματος είναι σχεδόν αναπόφευκτη, το κύριο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί στο θυμό αφορά στην εύρεση κατάλληλων τρόπων διαχείρισής του!
Επομένως, την επόμενη φορά που θα θυμώσετε πραγματικά με κάτι δοκιμάστε μερικές από τις ακόλουθες τεχνικές:
- Ασκήσεις χαλάρωσης: κάντε ορισμένες διαφραγματικές αναπνοές ή ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης προκειμένου να μειωθεί το αίσθημα του θυμού και να έρθετε σε μία κατάσταση ηρεμίας. Ασκήσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) που μας επαναφέρουν στο «εδώ και τώρα» μπορούν να είναι επίσης βοηθητικές στη μείωση του θυμού.
- Time Out: φροντίστε να πάρετε λίγο χρόνο προκειμένου να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση που πυροδότησε το θυμό, για παράδειγμα στην περίπτωση ενός τσακωμού με το σύντροφό σας ενημερώστε τον/την ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε, φροντίστε να απασχοληθείτε με κάτι άλλο και έπειτα επιστρέψτε και ξεκινήστε και πάλι την οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του/της.
- Απόσπαση προσοχής: σε καταστάσεις στις οποίες δεν έχετε έλεγχο προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας κάνοντας μια άλλη δραστηριότητα, π.χ. ακούστε το αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι ή φροντίστε να κάνετε μια σύντομη δουλειά για το σπίτι σας.
- Χρήση χιούμορ: η διακωμώδηση των καταστάσεων δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, συχνά ωστόσο βοηθά πολύ ώστε να αποφορτιστούμε συναισθηματικά. Έτσι για παράδειγμα, αν τσακωθείτε με κάποιον/α υπάλληλο και του/της αποδώσετε ένα γελοίο χαρακτηρισμό (π.χ. γέρικη κατσίκα), προσπαθήστε να
κάνετε εικόνα αυτό το οποίο σκεφτήκατε (π.χ. πως μοιάζει μια γέρικη κατσίκα).
- Εκτόνωση της ενέργειας: επιδοθείτε σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εκτόνωση της ενέργειας όπως είναι η γυμναστική, ο χορός καθώς και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα περιλαμβάνει έντονη κίνηση.
- Αναζήτηση βοήθειας: μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό εάν αισθάνεστε ότι αδυνατείτε πραγματικά να διαχειριστείτε το θυμό σας με οποιοδήποτε τρόπο. Μη ξεχνάτε ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι και αυτή ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε προβλήματος.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
DiGiuseppe, R., & Tafrate, R. C. (2003). Anger Treatment for Adults: A Meta‐Analytic Review. Clinical Psychology: Science and Practice, 10(1), 70-84.
McCloskey, M.S., Noblett, K.L., & et al. (2008). “Cognitive-behavioral therapy for intermittent explosive disorder: A pilot randomized clinical trial.” Journal of Consulting and Clinical Psychology, 76 (5): 876-876.
Sukhodolsky, D. G., Kassinove, H., & Gorman, B. S. (2004). Cognitive-behavioral therapy for anger in children and adolescents: A meta-analysis. Aggression and violent behavior, 9(3), 247-269.