You are currently viewing Συμβιώνοντας με την κατάθλιψη: μέρος δεύτερο

Συμβιώνοντας με την κατάθλιψη: μέρος δεύτερο

Η κατάθλιψη αποτελεί μία ψυχική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ζωή των ανθρώπων με κατάθλιψη επηρεάζεται ποικιλοτρόπως καθώς πέρα από τις συναισθηματικές δυσκολίες, μπορεί να προκύψουν προβλήματα στη διατροφή, στον ύπνο καθώς και στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον περίγυρο του ατόμου, όπως είναι οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι κ.α.

Δεν είναι απίθανο ο περίγυρος του ατόμου που βιώνει κατάθλιψη να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα συμπτώματα ή να μη γνωρίζει πώς να διαχειριστεί την κατάσταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τόσο τον άνθρωπό σας όσο και τον εαυτό σας.

Αρχικά, μπορείτε να ενημερωθείτε για την κατάθλιψη. Αναζητήστε πληροφορίες για το τι είναι η κατάθλιψη και πώς διαφέρει από τη μειωμένη διάθεση, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται. Μη βιαστείτε να πείτε πως όλα είναι αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου σας ή πως υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση καθώς αυτό είναι πιθανό να εντείνει τη συναισθηματική δυσκολία και να δυσχεράνει τη σχέση σας.

Επιπλέον, δείξτε στον άνθρωπό σας ότι τον στηρίζετε ουσιαστικά. Εξηγήστε του ότι είστε διατεθειμένοι να τον βοηθήσετε ακούγοντάς τον ενεργά ή προσφέροντάς του πρακτική υποστήριξη ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία καθώς και να αποφύγετε την επίκριση. Θυμηθείτε ότι η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή αλλά ασθένεια.

Ενθαρρύνετέ τον να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα κοινωνικής ή αθλητικής φύσεως. Συγκεκριμένα η άσκηση έχει αποδειχτεί πως συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Μη φοβηθείτε να αναζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας εάν αυτό είναι εφικτό. Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να μη χάνει τα ραντεβού και προσφερθείτε να τον συνοδεύσετε σε αυτά εάν ο ίδιος το επιθυμεί. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των επαγγελματιών υγείας σε περιπτώσεις όπου εκφράζονται σκέψεις αυτο-τραυματισμού ή θανάτου. Ειδικότερα σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τον άνθρωπό σας μόνο και απομακρύνετε τα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς (π.χ. φάρμακα ή αιχμηρά αντικείμενα).

Μιλήστε στα παιδιά για την κατάθλιψη. Το να εξηγήσει κανείς σε ένα παιδί μια ασθένεια μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία είναι όμως πολύ βοηθητική για τα ίδια. Πιο συγκεκριμένα, εξηγήστε στο παιδί τι είναι η κατάθλιψη και ποια είναι τα συμπτώματά της με λόγο ανάλογο προς την ηλικία και το αναπτυξιακό του στάδιο. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν ευθύνεται το ίδιο για την κατάσταση και δώστε πληροφορίες σχετικά με το πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Συζητήστε με το παιδί τυχόν απορίες ή παρανοήσεις και δείξτε του ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς για οτιδήποτε χρειαστεί.

Τέλος, προκειμένου να είστε σε θέση να φροντίσετε τον άνθρωπό σας και την οικογένειά σας πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η φροντίδα ενός ατόμου με ψυχικές ή σωματικές δυσκολίες μπορεί να είναι εξουθενωτική για ορισμένους ανθρώπους. Έτσι, είναι μείζονος σημασίας να αναγνωρίσετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ενεργή την κοινωνική σας ζωή καθώς και να συνεχίσετε να ασχολείστε με οποιαδήποτε δραστηριότητα σας προσφέρει ευχαρίστηση ή ηρεμία, αφιερώνοντας έτσι χρόνο στον εαυτό σας. Οπλιστείτε με υπομονή και ελπίδα και μην ξεχνάτε πως η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Χρήσιμες παραπομπές:

http://www.who.int

Johnstone, M., & Johnstone, A. (2008). Living with a Black Dog. Macmillan Publishers Aus.